Vad är ett kontantinsatslån?

Ett kontantinsatslån är precis som namnet antyder ett lån du tar för att finansiera kontantinsatsen när du tar ett bostadslån. Det bästa alternativet är att spara ihop pengarna själv, men om du inte har gjort det finns alltså möjlighet att ta ett lån som täcker en del eller hela kontantinsatsen.

I praktiken tar du helt enkelt ett vanligt privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet, vilket innebär att räntan troligtvis blir högre än på själva bolånet. Eftersom du kommer behöva betala kostnaderna för två lån under en längre period framöver är det något som är viktigt att ha i åtanke.

Tänk på! Det är inte alla långivare som accepterar att blivande bolånekunder tar lån för att betala kontantinsatsen, så kolla med din långivare vad som gäller i ditt fall.

Enligt bolånetaket ska kontantinsatsen vara minst 15 procent av bostadens värde (bolånet får utgöra max 85 procent av bostadsvärdet). Kostar bostaden du köper två miljoner kronor måste du alltså betala minst 300 000 kronor i kontantinsats. Maxbeloppen för kontantinsatslån ligger ofta på 500 000–600 000 kronor, men det är precis som alltid din kreditvärdighet och värdet på bostaden som avgör hur mycket just du får låna.

Fördelar med kontantinsatslån

  • Gör det möjligt att kunna köpa bostad
  • Har ofta relativt höga maxbelopp
  • Har ofta lång återbetalningstid

Nackdelar med kontantinsatslån

  • Har ofta högre ränta än själva bolånet
  • Du blir extra räntekänslig
  • Din skuldkvot (förhållandet mellan dina inkomster och utgifter) försämras

Vilka är kraven för att beviljas kontantinsatslån?

  • Du ska vara över 18 år (i vissa fall över 20, 21 eller 22 år).
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige och ha svenskt personnummer.
  • Du måste vara fri från skulder hos Kronofogden och helst även fri från betalningsanmärkningar.
  • Ha en regelbunden inkomst (vissa långivare har även ett visst inkomstkrav).

Här ovanför ser du vanliga grundkrav för att beviljas privatlån, och dessa gäller hos i princip alla banker och långivare. Däremot kan vissa långivare vara lite strängare än andra, till exempel när det gäller ålder och inkomst.

När du ansöker om lån gör långivaren alltid en kreditupplysning på dig för att säkerställa att du uppfyller kraven och att din betalningsförmåga är tillräckligt god för att hantera lånekostnaderna. De vill troligtvis även se ditt lånelöfte som visar hur stort bolån du har möjlighet att få.

Viktigt att tänka på innan du ansöker om kontantinsatslån

Som vi nämnde tidigare är det alltid bäst att själv försöka spara ihop pengar till kontantinsatsen, men om du inte har hunnit med det kan ett lån vara en lösning. Du bör dock inte ansöka innan du har tänkt igenom ditt beslut noga och vägt fördelar och nackdelar mot varandra.

Dina månadskostnader kommer att vara relativt höga under flera år framöver så det gäller att du har stenkoll på dina ekonomiska förutsättningar och säkerställer att du har tillräckliga marginaler för att hantera svängningar på räntemarknaden. Om du bestämmer dig för att låna är det viktigt att noga räkna ut hur mycket du behöver låna och inte ansöker om mer pengar än nödvändigt.

Så ansöker du om kontantinsatslån

  1. Räkna ut hur mycket du behöver låna. Det är som sagt viktigt att räkna ut hur stort lån du behöver innan du börjar titta efter erbjudanden. Använd kalkylatorn här ovanför för att få svar snabbt!
  2. Jämför erbjudanden från flera långivare. Vi rekommenderar att jämföra och ansöka om lån till kontantinsatsen via en låneförmedlare, eftersom du då kan få erbjudanden från flera banker och långivare på bara en ansökan. Dessutom krävs då bara en enda kreditupplysning, vilket är bättre för din kreditvärdighet. Du ser vilka du kan välja mellan i tabellen högst upp på den här sidan. Faktorer att fokusera på är den effektiva räntan och återbetalningstiden.
  3. Välj långivaren med bäst ränta och villkor. Oavsett om du går via en låneförmedlare eller jämför långivare på egen hand ska du välja den med bäst ränta och villkor utifrån dina förutsättningar och behov. Om du har gjort en egen jämförelse och hittat en passande långivare går du till hemsidan och fyller i en ansökan online. Har du gått via en låneförmedlare och fått flera erbjudanden väljer du det som är mest förmånligt och accepterar.
  4. Pengarna betalas ut. Om långivaren godkänner din ansökan eller när du har accepterat erbjudandet (om du ansökt via låneförmedlare) signerar du avtalet och skickar tillbaka till långivaren som betalar ut pengarna till ditt konto så snart som möjligt. Beroende på långivare och var du har ditt konto kan det ta mellan 1 och 5 bankdagar.

Finns det kontantinsatslån utan UC?

Nej, inte om man med kontantinsatslån avser större privatlån. Långivare som använder något annat kreditupplysningföretag än UC erbjuder i de flesta fall mindre lån som snabblån och kontokrediter, vilka inte är lämpliga att använda som kontantinsatslån (bland annat på grund av höga räntor och korta återbetalningstider). Det är troligtvis inte heller många banker och långivare som accepterar att potentiella bolånekunder finansierar kontantinsatsen med sådana slags lån.

Vilket kontantinsatslån har lägst ränta?

Lendo har lägsta räntan på kontantinsatslån just nu (kontrollerat 2024-04-25). Räntan börjar på 4.70 % men sätts individuellt utifrån låntagarens ekonomiska förutsättningar.

Läs mer & ansök hos Lendo

När bör man undvika kontantinsatslån?

Om du är osäker om du kommer kunna betala av två lån (både bolånet och kontantinsatslånet) under de kommande åren bör du undvika kontantinsatslån och försöka spara ihop pengarna själv. Tar du på dig ytterligare ett lån utan att riktigt vara beredd på vilka kostnader det medför finns det ju risk för att du helt enkelt inte klarar av betalningen. Det leder sin tur till ytterligare kostnader och negativa effekter på din kreditvärdighet negativt en lång tid framöver.

Vanliga frågor om kontantinsatslån

Kan man ta bostadslån utan kontantinsats?

Nej, du kan inte ta bostadslån utan att lägga in en kontantinsats på minst 15 procent av bostadsvärdet. Ett bolån får utgöra max 85 procent av bostadens värde.

Hur mycket får man låna till kontantinsatsen?

Maxbeloppet för kontantinsatslån ligger normalt på 600 000 kronor, men det är din kreditvärdighet och bostadens värde som avgöra hur mycket just du får låna.

Kan man låna till en del av kontantinsatsen?

Ja, du kan välja att bara låna till en del av kontantinsatsen.

Får man kontantinsatslån trots betalningsanmärkning?

Vissa långivare kan acceptera någon enstaka betalningsanmärkning (måste dock i regel vara äldre än sex månader), men dina chanser är helt klart bättre om du är fri från anmärkningar. Då har du också bättre förutsättningar för att få låna med lägre ränta.

Får man kontantinsatslån med skuld hos Kronofogden?

Nej, med aktivt skuldsaldo hos Kronofogden kommer du troligtvis inte att få ett kontantinsatslån. En borgensman eller medsökande skulle kunna förbättra dina förutsättningar, men det är inget du kan ta för givet.